Våra program
Barn- och fritidsprogrammet ger dig en mängd möjligheter att utveckla ditt intresse för människor. Du kan dels få en yrkesexamen och börja jobba direkt efter gymnasiet. Dessutom kan du välja kurser som ger dig grundläggande behörighet till högskolan för vidare studier mot exempelvis förskollärare, lärare, socionom, psykolog, polis eller yrke inom hälsoområdet.
Bygg- och anläggningsprogrammet, lärlingsvariant med inriktningarna Husbyggnad, Mark och anläggning och Plåtslageri.
Du lär dig att försörja samhällsviktiga funktioner som produktion, installation och distribution av el-, engergi- och vattensystem.
Efter examen från programmet ska du ha de kunskaper som behövs för att arbeta som till exempel personbils- eller maskinmekaniker, bilskadereparatör eller billackerare.
På Försäljning- och serviceprogrammet kan Du jobba i vilken affär som helst. Programmet passar dig som vill arbeta inom handelsyrken som säljare, inköpare och butiksledare.
Tycker du att underhållsteknik, processteknik eller svets låter spännande? Då kan du snart jobba inom ett tekniskt avancerat yrke, kanske med produktion eller driftsäkerhet som område.
Detta program finns till för dig som behöver förbereda dig lite till innan du kan börja plugga på gymnasiet. Det är olika krav för olika program, och du kan påbörja ditt nationella program när du är klar med grundskolekurserna.
Drömmer du om ett rörligt och praktiskt arbete med goda framtidsutsikter? Då är VVS och fastighetsprogrammet rätt val för dig. En VVS-montör arbetar med att montera rör och system som gör att vi får bra inomhusmiljö och kan duscha, laga mat och tvätta mm. Utbildningen sker i Åsensbruk med modern utrustning och fina lokaler.
Du får en bra yrkesutbildning som ger dig rätt kompetens för att få jobb direkt efter utbildningen inom t.ex handikappomsorg, psykiatri, på sjukhus eller äldreomsorg.
Vad innebär det att vara lärling?
Efter flera år på skolbänken vill många ungdomar göra något "på riktigt", möta utmaningar, ta ansvar och få uppskattning från arbetskamrater och chefer. Känner du så? Då kanske lärlingsutbildning är något för dig.
Att gå som lärling finns som ett alternativ inom alla yrkesprogram på gymnasiet. Du lär dig ett yrke och tillbringar halva gymnasietiden på en arbetsplats, där en handledare följer dina framsteg, hjälper dig framåt och håller kontakt med skolan.
Lärlingsutbildning har samma kunskapsmål och yrkesexamen som skolförlagd yrkesutbildning, men många upplever att de lär sig bättre när de möter utmaningarna i verkligheten, på en arbetsplats. Du får värdefulla erfarenheter från arbetslivet som uppskattas när du söker jobb.
Statistiken visar att lärlingsutbildning ofta leder till snabbare anställning och egen försörjning. Har du språkkunskaper är det stor efterfrågan på yrkesutbildad personal i många länder. Här hemma kan du också välja att plugga vidare på yrkeshögskola om du vill.
Att vara lärling ute i arbetslivet ställer andra krav på dig än att lära sig ett yrke i skolan. Fundera på om du är mogen att gå som lärling, följa arbetsplatsens regler och rutiner, samarbeta med handledare och arbetskamrater, ta ansvar och få uppskattning för det du gör.