Dahlstiernska Gymnasiet

Några ord från före detta estetelever

Caroline Anderberg

Hur upplevde du tiden på estet?

Jag upplevde tiden på estet oerhört positiv. Fantastiska lärare som sporrat mig och plockat fram så mycket hos mig som person som i sin tur har gett mig ett mycket större självförtroende i vad jag gör i dag. Jag hade så roligt i skolan, jämt. Vi fick bra undervisning och en bred kunskap om musik. Man kan hålla på med musik på så otroligt många nivåer efter examen. Jag valde att inte bli lärare utan i stället har jag, tillsammans med flera musiker och sångerskor haft flera olika musik-projekt och vi har fått otrolig respons på dessa! Musik berikar mitt liv! Jag är väldigt passionerad med musik och jag kommer att hålla på att spela och sjunga resterande tid av mitt liv.

Hur har dina erfarenheter på estet hjälpt dig efter gymnasiet?

Estet programmet har hjälpt mig att våga tro på mig själv och mina drömmar. Man kan göra VAD man vill om man är beredd att kämpa för det. Mitt låtskrivande tog fart på gymnasiet och i dag har jag skrivit ett flertal låtar och håller just nu på att spela in en demo med eget material. Dahlstiernska gymnasiet är enorm tillgång för Melleruds kommun och önskar att fler invånare skulle inse det. Att eleverna själva förstod vilka möjligheter de har att utvecklas och göra vad helst de vill med sina kunskaper. Om de bara ser till att ta vara på tiden i skolan och vågar se potentialen som faktiskt finns på gymnasiet men viljan måste finnas där och ett eget initiativ.

/Caroline.

Alexandra Emanuelsson

Hur upplevde du tiden på ES programmet?

Gymnasietiden har varit bland de bästa åren i mitt liv. Jag lärde mig så mycket. Ifrån att ha varit helt nollställd så kastades jag in på olika instrument och i olika kurser. Jag minns att man fick välja två instrument. Det slutade med att jag valde fyra. Jag hade sång, gitarr och trummor och jag fick hjälp av en klasskamrat att lära mig piano efter skoltid. Vi hade en liten klass, men vi lärde känna varandra snabbt och blev en riktigt bra grupp. Vi startade band och spelade i Mellerud och runtom. Det var så kul! Lärarna var också helt underbara! Man gjorde projektarbeten, utvecklades, man fick skriva egna låtar, använda sig av skolans studio och skriva en egen musikal. Och bara grejen att man fick läsa om musik! Att man kan få gå i skolan och läsa om ett av ens största inressen! Jag kom in första dagen som den blygaste människan man kan tänka sig, och gick därifrån med otroligt mycket kunskap och självförtroende. Jag kommer aldrig att ångra mitt val om att läsa musik i Mellerud.

Hur har dina erfarenheter på ES hjälpt dig efter gymnasiet?

Estetlinjen har hjälpt mig på alla möjliga sätt. Jag utvecklades på många olika sätt som jag inte trodde var möjligt. Jag fick lära mig att jag kunde mer om musik än vad jag trodde. Jag fick vänner för livet. Men främst av allt så fick jag tränat bort min osäkerhet, och ersatt detta med ''jag kan om jag vill''! Att tro på sig själv är viktigt. Och att ha så många fantastiska klasskamrater, lärare och vänner runt om mig har bidragit till att jag inte ångrar mig en enda dag. Det har även gått hur bra som hälst för mina klasskamrater också. De befinner sig i alla världens hörn och kanter och fortsätter att utveckla sig och följa sina drömmar. Och det tänker även jag att göra. Stort tack till er alla på estet! 

Vad gör du just nu när det gäller yrke/studier/annat?

Jag tänkte länge över vad jag skulle hitta på efter gymnasiet. Det fanns så många möjligheter! Att göra volontärarbete eller att studera vidare var väl det som låg högst på listan. Till slut så bestämde jag mig för att prova lyckan i grannlandet Norge. Och där fastnade jag i 4 år. Jag har främst jobbat på olika avdelningar på IKEA. På varuhuset, med försäljning och på kundtjänst. Och senast på avdelningen för Quality Assurance. Jag har uppskattat och varit mycket tacksam över alla chanser jag har fått. Det har varit mycket variation och ingen dag var den andra lik. För en stund sedan flyttade jag tillbaka till Mellerud och vad jag hittar på nu - återstår att se!