Dahlstiernska Gymnasiet

Några ord från före detta estetelever

Caroline Anderberg

Vad gör du just nu när det gäller yrke/studier/annat?

Just nu jobbar jag som undersköterska. Jag tog yrkesexamen för förra året men vid sidan av spelar jag en del ute, både eget material och covers och drar in pengar även på musiken. Har spelat in en demo med eget material. Musik är min passion och jag önskar att jag i framtiden kan jobba mindre som undersköterska och mer med musiken men det passar mig väldigt bra att kunna göra både och för omväxling. 

Varför valde du estet?

Jag valde estetiska programmet helt enkelt för att musik är ett stort intresse som jag har och har alltid haft och jag ville lära mig mer inom det stora begreppet musik och se vad jag kan göra för att utvecklas och kunna hålla på mer med musik i mitt liv. Har inte ångrat mig en sekund!!! De tre åren på estetiska programmet i Mellerud var det absolut BÄSTA och mest betydelsefulla skolåren i mitt liv!

Hur upplevde du tiden på estet?

Jag upplevde tiden på estet oerhört positiv. Fantastiska lärare som sporrat mig och plockat fram så mycket hos mig som person som i sin tur har gett mig ett mycket större självförtroende i vad jag gör i dag. Jag hade så roligt i skolan, jämt. Vi fick bra undervisning och en bred kunskap om musik. Man kan hålla på med musik på så otroligt många nivåer efter examen. Jag valde att inte bli lärare utan i stället har jag, tillsammans med flera musiker och sångerskor haft flera olika musik-projekt och vi har fått otrolig respons på dessa! Musik berikar mitt liv! Jag är väldigt passionerad med musik och jag kommer att hålla på att spela och sjunga resterande tid av mitt liv.

I vilken utsträckning är det ingen mer än jag som vet, för det är bara jag själv som kan driva min passion dit jag vill ha den men ALLT är möjligt bara man vill! Ett extra Tack till mina fantastiska lärare på estetprogrammet i Mellerud, ni har berikat mitt liv på så otroligt många sätt.

 

Hur har dina erfarenheter på estet hjälpt dig efter gymnasiet?

Estet programmet har hjälpt mig att våga tro på mig själv och mina drömmar. Man kan göra VAD man vill om man är beredd att kämpa för det. Mitt låtskrivande tog fart på gymnasiet och i dag har jag skrivit ett flertal låtar och håller just nu på att spela in en demo med eget material. Dahlstiernska gymnasiet är enorm tillgång för Melleruds kommun och önskar att fler invånare skulle inse det. Att eleverna själva förstod vilka möjligheter de har att utvecklas och göra vad helst de vill med sina kunskaper. Om de bara ser till att ta vara på tiden i skolan och vågar se potentialen som faktiskt finns på gymnasiet men viljan måste finnas där och ett eget initiativ.

/Caroline.

 

Alexandra Emanuelsson

Vad gör du just nu när det gäller yrke/studier/annat?

Jag tänkte länge över vad jag skulle hitta på efter gymnasiet. Det fanns så många möjligheter! Att göra volontärarbete eller att studera vidare var väl det som låg högst på listan. Till slut så bestämde jag mig för att prova lyckan i grannlandet Norge. Och där fastnade jag i 4 år. Jag har främst jobbat på olika avdelningar på IKEA. På varuhuset, med försäljning och på kundtjänst. Och senast på avdelningen för Quality Assurance. Jag har uppskattat och varit mycket tacksam över alla chanser jag har fått. Det har varit mycket variation och ingen dag var den andra lik. För en stund sedan flyttade jag tillbaka till Mellerud och vad jag hittar på nu - återstår att se!

 

Varför valde du estetiska programmet?

Jag har alltid velat studera något kreativt. Jag kom in på ett media- och fotoprogram i Trollhättan, men valde till slut estetprogrammet i Mellerud. Jag var inte helt redo för att flytta hemifrån och kände mig på ett sätt tryggare i min hemort. Jag visste inte alls hur det skulle gå på estetprogrammet, eftersom den enda kunskapen jag hade om musik var att jag hade sjungit i kör när jag var liten och att jag hade fått höra att jag hade en fin röst. Annat än detta så var jag helt nollställd när det gällde musik. Jag var väldigt blyg och tyckte inte om att ta stor plats. Och jag minns att jag på intervjun för estetprogrammet hade sagt att mitt mål för mina tre år på gymnasiet var att bli av med min stora scenskräck. Jag minns att jag nästan darrade på rösten när jag sa detta. 3 år senare tog jag studenten och scenskräcken ar nuförtiden minimal. Estetprogrammet var och är det perfekta valet för mig.

 

Hur upplevde du tiden på ES programmet?

Gymnasietiden har varit bland de bästa åren i mitt liv. Jag lärde mig så mycket. Ifrån att ha varit helt nollställd så kastades jag in på olika instrument och i olika kurser. Jag minns att man fick välja två instrument. Det slutade med att jag valde fyra. Jag hade sång, gitarr och trummor och jag fick hjälp av en klasskamrat att lära mig piano efter skoltid. Vi hade en liten klass, men vi lärde känna varandra snabbt och blev en riktigt bra grupp. Vi startade band och spelade i Mellerud och runtom. Det var så kul! Lärarna var också helt underbara! Man gjorde projektarbeten, utvecklades, man fick skriva egna låtar, använda sig av skolans studio och skriva en egen musikal. Och bara grejen att man fick läsa om musik! Att man kan få gå i skolan och läsa om ett av ens största inressen! Jag kom in första dagen som den blygaste människan man kan tänka sig, och gick därifrån med otroligt mycket kunskap och självförtroende. Jag kommer aldrig att ångra mitt val om att läsa musik i Mellerud.

 

Hur har dina erfarenheter på ES hjälpt dig efter gymnasiet?

Estetlinjen har hjälpt mig på alla möjliga sätt. Jag utvecklades på många olika sätt som jag inte trodde var möjligt. Jag fick lära mig att jag kunde mer om musik än vad jag trodde. Jag fick vänner för livet. Men främst av allt så fick jag tränat bort min osäkerhet, och ersatt detta med ''jag kan om jag vill''! Att tro på sig själv är viktigt. Och att ha så många fantastiska klasskamrater, lärare och vänner runt om mig har bidragit till att jag inte ångrar mig en enda dag. Det har även gått hur bra som hälst för mina klasskamrater också. De befinner sig i alla världens hörn och kanter och fortsätter att utveckla sig och följa sina drömmar. Och det tänker även jag att göra. Stort tack till er alla på estet! 

 

 

Helén Eriksson

Jag har pluggat beteendevetenskap! Just nu jobbar jag i en av grundskolorna i kommunen.

Som många andra valde jag estetprogrammet just för mitt intresse i musik. Det som är väldigt kul med att gå ett musikprogram är att man får uppleva musik på så många olika sätt, man får uppleva mångfald i kunskaper hos alla olika elever och just erfara att allt kan bli musik, om man vill. Att få gå på estet hjälpte mig otroligt att utvecklas som person. Man utsätts för många olika situationer som inte alltid är de bekvämaste, men det är också de situationer man växer som mest av. Då man jobbar mycket tätt ihop med de andra eleverna på estet får man lära sig samarbete och inte minst att respektera allas olikheter som personer och värdesätta dem. Det jag mest av allt minns från tiden på estet är alla skratt som lockades fram både av eleverna men inte minst från lärarna!

Massa kramar Helén